Mat
För att gerbilerna ska må bra och inte drabbas av några vällevnadssjukdomar är det viktigt att de får en föda som är anpassad för dem. Här följer tips och råd om vilken mat som är lämpligast för gerbiler.
Gerbiler är allätare och de vilda mongoliska gerbilernas naturliga föda består till största delen av olika sorters fröer och kanske lite frukt, färska blad och växter. Dessa små gnagare är inte vegetarianer då de kan äta någon insekt eller larv då och då.
Gerbiler som vi har som husdjur härstammar från vilda gerbiler, och den mat som de mår bäst av bör därför vara lik den som deras vilda släktingar äter.
Har ni hund också kan vi tipsa om helfoder ifrån Svenska pondus.
Gerbilernas basmat bör utgöras av en gnagarblandning som innehåller flera sorters fröer, som till exempel en hamsterblandning de lux utan pellets. Många gerbiler är dock riktiga gottegrisar och äter bara de fetaste och godaste fröna och nötterna i en sådan blandning. Det är naturligtvis inte bra för dem, eftersom de kan bli för tjocka och dessutom inte får i sig en tillräckligt varierad kost om de bara väljer att äta en eller två sorter av gnagarblandningen. Till vuxna gerbiler bör man därför plocka bort nästan alla solrosfrön och alla jordnötter man kan hitta. Spara det du plockar bort och ge en till två solrosfrön och en jordnöt som godis per gerbil och dag, för gerbiler behöver även lite fett för att må bra.
Trots att man plockar bort solrosfrön och jordnötter finns det en del gerbiler som i alla fall blir för tjocka eftersom de rör sig för lite och äter för mycket. Förutom att se till att de får tillfälle att röra på sig utanför buren varje dag kan man då också komplettera deras gnagarblandning med ca 1/3 skalad havre tills man märker att de inte är för tjocka längre.
Man kan också tillsätta osötad basmüsli till gnagarblandningen, ca 4/5 basmat och 1/5 müsli är en bra blandning som kan ges till alla gerbiler.
Gnagarblandning behöver gerbilerna äta av varje dag, men färsk frukt och grönsaker ska de inte ha mer än högst tre gånger i veckan. Får de frukt och grönsaker oftare är det risk för att de blir lösa i magen. Frukt och grönsaker som är bra för gerbiler är t ex en bit morot, en bit sött äpple, en bit melon, tinade eller färska ärtor, maskrosblad, kokt ris eller kokt potatis. Det går förstås bra att även pröva andra sorters grönsaker, frukter och bär men ge dem inte lök, paprika, citrusfrukter, andra sura frukter eller syrliga bär.
Gurka och morot innehåller mycket vatten och det kan därför vara bra att ge det till gerbilerna om det är mycket varmt eller att ha i transportburen när man ska resa bort med sina gerbiler. En vattenflaska kan lätt läcka ut vatten och det blir blött i transportburen.
Eftersom gerbiler inte är vegetarianer kan man även ge dem lite kött eller fisk 1-2 gånger i veckan om man vill. I så fall kan man ge lite kokt fisk, magert kokt kött eller några bitar kattorrfoder, men det är inte alla gerbiler som tycker om det. Köttet eller fisken får inte vara för salt, kryddad och inte heller stekt.
I zoobutiken finns det också många olika sorters torkade blad- och fruktblandningar, speciellt avsedda för gnagare. Torkade maskrosor, nässlor och en liten bit av en alfa-alfakub brukar vara populärt, så det kan man gärna ge 1-2 gånger per vecka eftersom det innehåller både fibrer och järn som är bra för gerbiler.
Som godis kan man också ge torkade grönsaker eller frukt några gånger per vecka, i zoobutikerna finns det morotsflingor, ärtflingor, äppelchips och torkade bananskivor.
De flesta gerbiler tycker även om att gnaga sönder och bädda med hö, men de brukar inte äta särskilt mycket av det och hö ingår inte heller i deras naturliga föda på samma sätt som olika sädesslag. Om man vill kan man alltså ge dem hö, men det är inget som man måste så om någon i familjen är gräsallergiker eller om man tycker att det dammar för mycket kan man låta bli att ge hö till gerbiler.
Förutom mat behöver gerbilerna förstås ha färskt vatten varje dag, använd helst vattenflaska eftersom vatten i skål snabbt blir fullt med strö. Vattenflaskan måste diskas minst en gång per vecka med diskmedel och flaskborste, skölj ordentligt.
Eftersom gerbiler är gnagare växer deras tänder hela livet, och de behöver gnaga ofta för att slipa ner tänderna så att de inte blir för långa. En gnagsten och kvistar av t ex äpple, päron, asp eller björk är bra att gnaga på. Ge dem dock aldrig kvistar av ek eller barrträd eftersom dessa träslag innehåller ämnen som kan göra gerbilerna sjuka. Man bör inte heller ha någon saltsten till gerbiler eftersom det är risk för att de får i sig för mycket salt på en gång och blir förgiftade.
Grenar är bra att låta gerbilerna gnaga på. Tänk dock på att inte ge dem grenar av barrträd, ek, sälg eller pil eftersom dessa träslag innehåller ämnen som kan vara skadliga för gerbilerna. Tänk också på att inte ta grenar från träd som växter nära större vägar.
Sammanfattning
Bra mat som gerbilerna ska ha tillgång till varje dag:
Gnagarblandning utan pellets (eftersom gerbiler inte brukar tycka om pellets). Plocka bort nästa alla solrosfrön och jordnötter.
Färsk mat som gerbilerna kan få 2-3 gånger per vecka:Till exempel en bit morot, en bit gurka, tinade ärtor, en bit sött äpple, en bit päron, lite kokt ris, lite kokt potatis eller färska maskrosblad.
Kött eller fisk 1-2 gånger i veckan kan de gerbiler som tycker om det också få:
Lite kokt fisk, kokt kött eller några bitar kattorrfoder.
Lite torkat som omväxling:
Torkade blad och blommor av t ex maskros, nässla eller alfa-alfa kan man också ge några gånger per vecka.
Godis en gång per dag:
Ett par solrosfrön och en jordnöt.
Godis några gånger per vecka:
Morotsflingor, ärtflingor, äppelchips eller torkade bananskivor.
Alltid i buren:
Färskt vatten och gnagsten. Gärna kvistar av t ex äpple, asp eller björk.